Bilde av tre såper med peppermyntekvister rundt

Eteriske oljer eller duftoljer i såpe?

duft duftoljer eteriske oljer miljø naturlig råvarer såpelaging Jul 07, 2023

Når man vil lage såpe som lukter godt, er det stort sett ett valg man har: Eteriske oljer eller duftoljer.

Og det er et spørsmål som dukker opp med jevne mellomrom - hva er BEST, liksom? 

Men: Det er ingen av dem som er BEST på alt. 

👩‍🔬 For eksempel er duftoljer generelt billligere, de holder lenger i såpa, og fås i utrolig mange varianter (alt fra kokos-solkrem til nyklipt gress, grønn te til karamell frappe - eller hva med julenissens pipe??).

🌺Eteriske oljer er lettere å få tak i Norge, gir sjeldnere problemer i såperøra (såpe på pinne er ikke så kult når pinnen er stavmikseren din), og du vet akkurat hva du får (så lenge de ikke er iblanda juks).

Når det kommer til miljø, ser det ut til at syntetisk duft ofte vinner, siden de kan bruke effektive prosesser til å lage akkurat de stoffene som trengs.

👩‍🔬 Et eksempel er mentol, som gir opptil 10 ganger så mye CO2-utstlipp å fremstille fra pepeprmynte enn å fremstille syntetisk (1)

I motsetning lager planter mange ulike stoffer og vi kan ikke styre dette, så vi får det vi får når vi utvinner eterisk olje. Det kreves også mye råstoff, altså planter, som igjen krever ressurser som vann, bruk av matjord, rydding av naturlige habitater, osv. 

🌺Men noen eteriske oljer er utvunnet av avfall, som sitrusskall (2), og det tipper jo vektskåla over i en miljøvennlig retning.

Alt i alt er det opp til deg hva du ønsker å bruke - håper denne innføringen var interessant, og får deg til å ta mer informerte valg når det kommer til duft i såpe! 😊

Vil du lære mer om eteriske oljer, duftoljer eller begge, spesielt når det kommer til sikker bruk, har jeg en egen masterclass om dette. Den åpen for påmelding frem til 9. juli, bare trykk her for å se hva du kommer til å lære. 

 Ha en velduftende dag videre! 

Hanna Maja

1.https://symrise.com/corporatereport/2021/downloads/SYM_gri_2021_EN.pdf

2. https://communities.acs.org/t5/GCI-Nexus-Blog/Renewable-and-Sustainable-Citrus-Oils-A-Life-Cycle-Assessment/ba-p/15711#:~:text=Citrus%20oils%20are%20used%20extensively,have%20significantly%20lower%20environmental%20impacts.

Alt du trenger for å lykkes

Vil du lage ekte såpe på din egen kjøkkenbenk? Med minikurset får du den info, hjelp og støtte du trenger for å lykkes med din første såpe. 

Bare klikk på den gule  knappen for å lese mer og melde deg på! 

Nybegynnerkurs her