Bilde av to hender som holder blågrønn såpe med skum på over en vask

Er såpestykker hygieniske?

hygiene såpelaging såpestykker Aug 08, 2023

Før jeg begynte å lage såpe selv brukte jeg bare flytende såpe, som de fleste andre. Flytende såpe var og er det som står ved vasken og i dusjen i de fleste norske bad (om jeg ikke tar vilt feil).

En av grunnene er at noen tror tradisjonelle såpestykker er uhygieniske. Men er det virkelig sant?

Flytende såpe kan være både praktisk og billig, men såpestykket har overlevd i århundrer av en god grunn!  

Bare se på organisasjonen Global Handwashing Partnership, som fremmer håndvask med såpe (både flytende og faste) for å bekjempe infeksjoner og redde liv. Såpe funker!

Visste du forresten av sammenhengen mellom håndvask  og spredning av sykdommer først ble  ordentlig etablert og anerkjent - inkludert i helsevesenet - på 1980-tallet? Da ble de første nasjonale retningslinjene for håndhygiene publisert i USA, og flere land fulgte etter (2).

Så la oss gå nærmere innpå hvorfor såpestykker faktisk ER hygieniske og ikke mindre trygge enn flytende såpe.

En vanlig oppfatning er at bakterier og andre mikrober som mugg og virus florerer på såpestykker så de blir mindre hygieniske. Men dette stemmer ikke fullt og helt; forskning har vist at såpestykker ikke overfører bakterier ved normal bruk (1).

Joda, det er bakterier på såpestykket – akkurat som på krana, håndkleet, eller pumpa du bruker når du pumper ut flytende såpe. Mikrober er overalt!

Men: Når vi vasker hendene med såpestykker, blir overflaten av såpen utsatt for vann og renset i prosessen. Dette hjelper til med å skylle bort eventuelle overflødige bakterier som kan ha festet seg til såpestykket.

Det samme skjer med hendene dine; såpa griper tak i skitt og mikrober og fører det vekk med vaskevannet. 

Videre er den høye pH’en til såpestykker ugunstig for de fleste mikroorganismer, noe som gjør det ganske vanskelig for dem å overleve på såpen over lengre tid.

Mikroorganismer kan overleve de utroligste, fra ekstrem kulde, saltsyra i magen din til radioaktivitet, så at noen mikrober kan trives greit på alkaliske såpestykker er ikke rart.

Men med riktig håndtering, som å skylle bort synlig smuss og la såpestykket tørke på rist eller lignende mellom bruk, minimerer man eventuelle bakterieansamlinger. Og som tidligere sagt, vil disse mikrobene ikke smitte over ved normal bruk. Ikke slikk på såpa, altså. 

Har du forresten merket hvor mye mer du må jobbe for å skumme opp et såpestykke og skylle det godt av, sammenlignet med flytende såpe? Denne mekaniske prosessen forsterker effekten av såpa. Ved å skape god kontakt med såpemolekyler og mikroorganismene, blir ført bort i vaskevannet - de kan til og med ødelegge cellene så de dør en eksplosiv, kjemisk død!

Jeg merker dette særlig godt når jeg hjelper minstemor i familien med håndvasken; med flytende såpe går det veldig kjapt, mens med et såpestykke må vi bruke litt tid på å skumme opp og skylle av. Og plukke opp såpestykket mange ganger fra vasken, haha!

En annen ting jeg tror påvirker oss er hvor hudvennlig såpa er. Ikke bare vil oppsprukket, tørr hud være mye mer mottagelig for infeksjoner, men det frister mindre med den lange håndvasken og full Happy Birthday om huden svir og er vond. Hjemmelagde såpestykker kan lages veldig milde, samtidige som de rengjør godt!

Det finnes så klart skånsomme flytende såper, og sterke håndlagde såper. Men sammenligner du såpe på flaske fra Rema/Europris osv. med et typisk hjemmelaga såpestykke, vil du trolig merke forskjell fort.  Som en kursdeltager av meg sa : 

Jeg har ikke kjøpt en eneste håndkrem eller såpe siden jeg lærte lage såpe av deg. Det er to år siden nå. Elsker mine hjemmelagde såpestykker 🥰

 

Så for å oppsummere, om du vil ta diskusjonen med noen som mener at såpestykker vil gjøre deg sjuk av det ene og det andre:

 

  1. Det er vist at såpestykker ikke overfører smitte. Du skyller av såpa, og den tar med skitten ut i vaskevannet. 
  2. Såpestykker er basiske, såpass basiske at de fleste mikrober sliter med å formere seg der.
  3. Den mekaniske effekten av å skumme opp og jobbe mer for å skylle av gjør rengjøringen grundigere.
  4. Håndlaga såper er som oftest veldig hudvennlige. Det forebygger tørr og sår hud, som er mer motstandsdyktig mot infeksjoner. Og så klart frister det mer å vaske skikkelig når du vet huden blir myk og fin etterpå!

 

Håper dette ga deg trygghet til å bruke såpestykker om du ikke gjør det i dag, og god samvittighet til å fortsette om du allerede gjør det!

 

1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3402545/

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK144018/

 

 

Alt du trenger for å lykkes

Vil du lage ekte såpe på din egen kjøkkenbenk? Med minikurset får du den info, hjelp og støtte du trenger for å lykkes med din første såpe. 

Bare klikk på den gule  knappen for å lese mer og melde deg på! 

Nybegynnerkurs her