stabel med bøker om såpe

Bøker om såpe: Håndlaget såpe.

bokanmeldelser såpebøker Aug 22, 2022

Da er turen kommet til neste bok i bokanmeldelsesserien (som startet her)!

Boka Håndlaget såpe: En praktisk bok om hvordan lage naturlig såpe av Tatyana Hill er en flere kunder har nevnt for meg. Den er utgitt i 1999 med engelsk originaltittel Handmade Soap.

 

Boka er ganske liten og kort, med fine bilder og jeg ble umiddelbart tiltrukket denne i bibliotekshylla.

Jeg liker godt forordet, hvor hun forteller hvorfor hun startet å lage såpe og gir en oversikt over såpens historie.

Men! Bildene røper med første øyekast at dette ikke er up to date med tanke på sikkerhet.

Jeg ante da jeg slo opp i denne første gang at her var nok en bok der syntetiske råvarer er styggen sjøl, og alt naturlig er trygt og godt:

Såper fulle av hele nellikspiker (auuu!) og nellikolje (veldig sterk for huden), baller av raspet såpe med appelsinbiter i (de vil råtne), såpe som ser overlutet ut; etc etc.

Mye av dette er altså ikke trygt.

Og med trygt mener jeg først og fremst det som i dag ville vært godkjent, om såpa skulle vært plassert for salg på det norske og/eller europeiske markedet, Min list legges etter regelverket som gjelder der.

I tillegg er det en del ting som i mine øyne er ganske tullete:

Hvorfor bruke rødbete som farge i napolitansk såpe, når det ikke blir rosa, men beige? Hvorfor rulle såpeballer i mengder med tørkede urter, eller stappe småsåper full av tørkede roser, når det bare vil være i veien for vasking, legge seg i rørene og om det blir liggende vått, mugne?

Boka er som sagt skrevet for 23 år siden, da man ikke hadde tilgang til digitale såpekalkulatorer; den gang da kunne man bruke tabeller til å regne ut riktig mengde kaustisk soda. Den første oppskriften jeg testet ved å legge inn i såpekalkulator var 1. ubalansert med tanke på såpens egenskaper, og 2. overlutet, som gir sviende og skadelig såpe.

Utstyr og fremgangsmåte er gammeldags, med håndrøring i stedet for stavmiksing. Det er nok ikke forfatterens feil; jeg antar at bruk av stavmikser ikke var vanlig på denne tida. Men i dag er dette utdatert og jeg kan ikke anbefale å følge metoden her.

Teknikken med raspet såpe (eller rebatching som den ofte omtales som i dag), er fint forklart med gode bilder. Men igjen er det anbefalinger her som ikke er trygge: her skal det tilsettes 25 g uspesifisert eterisk olje. Eteriske oljer er forskjellige og alle kan ikke brukes i denne mengden.

Igjen er dette nok ikke forfatterens feil, om man går ut fra at dette var den mest oppdaterte informasjonen man hadde ved første utgivelse. Likevel er dette ikke bra nok når vi i dag har denne kunnskapen.

Anbefaler jeg boka? Nei. Fine bilder, fint forord, men ikke bruk verken fremgangsmåte eller oppskrifter her.

Alt du trenger for å lykkes

Vil du lage ekte såpe på din egen kjøkkenbenk? Med minikurset får du den info, hjelp og støtte du trenger for å lykkes med din første såpe. 

Bare klikk på den gule  knappen for å lese mer og melde deg på! 

Nybegynnerkurs her