Firkantet såpestykke formet som en innpakket gave med gullmarmorert gavepapir og svart sløyfebånd., stående på grønne kvister med kongler og metalliske glitrende dekorative kuler

10 hjemmelagede hudpleieprodukter til julegaver

naturlig råvarer såpedesign såpelaging såpestykker tips Nov 26, 2023

Å lage hudpleieprodukter hjemme  trenger ikke være vanskelig, og du kan lage kjempefine og personlige gaver selv!

Her er 10 prosjekter som ikke krever veldig avanserte ingredienser, er enkle til middels vanskelige å lage, og som gir produkter de fleste har bruk for. Alle er vannfrie eller tilsettes vann rett før/ved bruk, slik at du slipper tilsette konserveringsmiddel og teste holdbarheten. Et hederlig unntak er såpe, som tilsettes vann, men er naturlig selvkonserverende. Genialt! 

 

1. Badesalt med Epsomsalt
Et varmt bad er helt nydelig for å slappe av på etter en lang dag. Epsomsalt (magnesiumsulfat) er kjent for sin evne til å berolige ømme muskler og lindre stress. Det har ikke vært bevist i studier at kroppen faktisk tar opp magnesium gjennom huden. Men uansett vil et varmt bad være avslappende og fremme god søvn etterpå - og det er vitenskapelig bevist. En blanding av Epsomsalt, havsalt og nærende planteoljer er basen her, gjerne med en emulgator som polysorbat-80 som hjelper løse oljen i vannet. Du kan også tilsette duft i form av eterisk olje eller duftolje, og tørkede blomsterblader som er dekorativt både i krukka og i badevannet. 

 

2.  (Whipped) Body Butter
Å lage body butter er enkelt: Fast fett og flytende oljer smeltes sammen og gir en passe myk blanding. Tilsett eventuelt duft, hell i krukker og avkjøl* så har du et fuktighetsbevarende og luksuriøst body butter som nærer tørr hud.

Du kan også avkjøle blandingen i fryser i korte intervaller, og piske inn luft mellom hver avkjølingsrunde for et pisket (whipped) body butter. Siden dette er vannfritt trenger du ikke et konserveringsmiddel. Pass derfor på å ikke få vann inni krukka når du bruker det.

* body butter, salver og annet laget med smeltet fast plantefett, som sheasmør, vil kunne bli kornete ved nedkjøling. Det finnes flere metoder å unngå dette på, men å røre den smeltede blandingen over et isbad frem til den har tjuknet til en kremaktig konsistens, er en av måtene som alltid fungerer.

 

3. Eksfolierende sukkerskrubb
En sukkerskrubb er en enkel måte å gi huden en skånsom eksfoliering. Bruk sukker som hovedingrediens, blandet med oljer som kokosnøtt eller mandel for å skape et fuktighetsgivende skrubbeprodukt som etterlater huden myk, glatt og fresh. Bruk gjerne en emulgator (emulgerende voks) for å sikre at oljen ikke blir liggende som en fet hinne - på deg og dusjgulvet - men heller dannes til lotion når du skyller av huden. 

 

4. Badebomber
Badebomber kan du få kjøpt i utrolig mange ulike varianter, men det kan fort koste 50-80 kr for ett bad! Basisingrediensene i badebomber er rett og slett natron og sitronsyre, og du kan derfor fint lage dem selv. 2 deler natron til 1 del sitronsyre gir passe brus i badebombene. Ellers trenger du et bindemiddel (sprit er vanligst), litt olje, kanskje duft og passende farge (helst vannløselig og ikke matfarge). Polysorbat-80 er igjen lurt for å binde olje og farge til vannet så du ikke får permanent lillaskjoldet badekar! 

 

5. Shower steamers
Badebomber er gøy, men hva om du ikke har badekar? Du kan bruke natron og sitronsyre på samme måte til å lage shower steamers, altså små badebomber som legges på gulvet i dusjen. La noen dråper av dusjvannet treffe steameren, så den begynner bruse og slippe løs deilig duft. Om du bruker eteriske oljer som eukalyptus, rosmarin og peppermynte, og gjerne har i mentolkrystaller, får du skikkelig oppfriskende shower steamers til morgendusjen eller når man er forkjøla.

En annen praktisk fordel med disse kontra badebomber er at du slipper avpasse duftmengde til hudbruk med tanke på trygghet, siden disse ikke skal komme i kontakt med huden. 

 

6. Leppepomade
For myke, smidige lepper er en hjemmelaget leppepomade et nydelig valg. Bivoks, sheasmør og oljer som kokosnøtt eller mandel kombineres for å gi intens næring og beskyttelse til leppene, spesielt i de kalde vintermånedene. Det går an å bruke eteriske oljer (blant annet peppermynte og mandarin, men undersøk dette før du velger) for aroma, eller kjøpe egne smaksoljer som er godkjent for bruk på leppene.

 

7. Ansiktsmaske med aktivt kull
Aktivt kull er en effektiv ingrediens for å trekke ut urenheter fra huden. Dette ansiktsmasken kan lages ved å blande aktivt kull med leire og oppbevare i tørr form. Når du skal bruke den tar du ut passe mengde, blander med væske som vann,  rosevann eller yoghurt, for å skape en dyptrensende maske.

 

8. Havre- og melkebad
Havre er fantastisk for huden vår. Den inneholder beroligende og betennelsesdempende stoffer, som er grunnen til at hudleger kan anbefale havremelsbad for irritert og kløende hud. Det er også trygt for små barn og babyer.

Tilsetter du melkepulver blir badet ekstra nærende og det ser stilig ut; føl deg som Kleopatra! (Vent med melkebaserte bad til barnet kan spise melkeprodukter - det er fort gjort å sluke litt badevann).Et slikt pulverbasert bad er veldig enkelt å lage og bruke, og kan bidra til å berolige irritert hud og tilføre fuktighet.

 

9. Fotpleiesett
Du kan kombinere ulike produkter til et fotpleiesett! Hva med små badebomber eller badesalt, gjerne med peppermynte som frisker opp føttene, og en liten krukke med mykgjørende body (foot!) butter til bruk etter fotbadet? Gi det sammen med et lite håndkle til å ha under fotbadet, helt perfekt!

 

10. Såpe

Hjemmelaget såpe må selvsagt på lista! Alle trenger vaske seg, og såpestykker laget riktig er hudvennlige, fine og kan tilsettes duft etter ønske. Er du helt ny, kan du bruke mitt minikurs for å komme i gang. Når du kan det grunnleggende, kan du utvide til ulike typer såpe, som spasåpe med salt, husholdningssåpe og ikke minst såper med mange ulike farger og mønstre. Ho ho ho, nå skal nissen bli rein! 

 

Håper du ble inspirert til å sette i gang med hjemmelagede hudpleiegaver. Vil du lære å lage havre- og melkebad, badesalt, whipped body butter, shower steamers, dekorative såper, saltsåpe oooog husholdningssåpe, kan du bli med på digitalt juleverksted! Den 1.-3. desember 2023 blir det juleverksted med oppskriftshefte, videoer og live spørsmålstime. Du får opptak av alt om du skulle være travelt opptatt den helga, men jeg håper du tar deg tid til å kose deg med å lage gode, personlige og rimelige julegaver til de du er glad i. Trykk her for å melde deg på!

Alt du trenger for å lykkes

Vil du lage ekte såpe på din egen kjøkkenbenk? Med minikurset får du den info, hjelp og støtte du trenger for å lykkes med din første såpe. 

Bare klikk på den gule  knappen for å lese mer og melde deg på! 

Nybegynnerkurs her