Naturlig såpe og kaustisk soda

naturlig råvarer såpelaging Sep 01, 2022

Joho, tid for spørsmål fra en leser!

Eller nesten, hen har kanskje ikke lest bloggen min, men det kunne vært! 😂 Jeg tenkte uansett at dette spørsmålet fra en nydelig følger er noe flere lurer på:

 

" [...] jeg er jo ekstreeemt opptatt av at alt skal være naturlig, økologisk og uten giftstoffer osv. Er kaustisk soda det? 

Altså, jeg skjønner jo at enkelte ting ikke kan gjøres 100% naturlig om man vil ha det i fast form feks. Men dersom kaustisk soda ikke er naturlig, har du en guide/ oppskrift/ kurs på noe som er det i såpeverden som man kan kjøpe/ melde seg på? Eller finnes ikke det? 🙈"

 

 Mitt svar til henne, og til deg om du lurer på det samme, er:

"Såpe ble først laget med lut fra aske 🔥🌳. Det er en basisk løsning (og ikke helt ren fordi det følger med andre stoffer og partikler i prosessen). Det trengs base for å lage naturlig såpe, altså såpe fra oljer og fett som oliven, kokos, shea ... 😊. Så kaustisk soda er på en måte det samme, bare veldig rent! Bruker man lut fra aske er det forresten en lang og litt komplisert prosess, som gir myk såpe, ikke skikkelige såpestykker. Så det er noe jeg tenker er gøy å prøve for å teste ut en historisk prosess, men produktet blir nok ikke så kjempebra - det blir en omvei til å fremstille base man ellers kan få i ren form.

 

Om noen sier de lager såpe uten lut (base), så vet de enten ikke hva de gjør, eller de sier ikke sannheten. Selv slik smeltesåpe som selges på Panduro er laget med kaustisk soda fra start, man bare må ikke håndtere dette selv når man bruker den. Ev. lager de såpe av syntetiske detergenter, som er greit nok det til sine formål, men helt motsatt av det jeg oppfatter du ønsker.

 

Det jeg også vil si er at naturlig ikke garanterer at det er uskadelig, og vice versa, at noe som ikke er naturlig ikke betyr at det er ugunstig. (Du er kanskje uenig akkurat her, men tenkte det var greit at jeg forklarer hva jeg står for 😊). Et eksempel er eteriske oljer, som er naturlige, men de er på en måte mindre rene enn kaustisk soda, siden de er en blanding av mange ulike kjemikalier (jepp, kjemikalier, selv om de kommer fra naturen 😊), mens kaustisk soda kun er ett stoff.

 

I tillegg blir kaustisk soda, når det er løst i vann, på en måte som vann som ikke er helt i likevekt. Om du har en syre som sitronsyre i vann, får du vann som er i "ubalanse" andre veien, dvs. surt. Med kaustisk soda blir det basisk. Men begge deler inneholder vann og ioner som kommer fra vann. Disse ionene er enten er sure eller basiske. Om vannet er surt eller basisk bestemmes av om det er flere av ene eller andre.

Rent, pH-nøytralt vann inneholder også disse ionene, bare at det ikke er overvekt av ene typen - de er der, men utjevner hverandre. Litt kjemi der, men håper det var greit nok til å forstå at det egentlig er nettopp ganske naturlig ☺️"

I tillegg vil jeg si at naturlig er et ord som ikke har en klar definisjon som alle er enige i. Det jeg tolker som naturlig er ikke sikkert det samme som du tolker som naturlig.

Men til syvende og sist, så er såpe basert på planteoljer og annet fett fra naturen fantastiske for huden, om de lages riktig!

Alt du trenger for å lykkes

Vil du lage ekte såpe på din egen kjøkkenbenk? Med minikurset får du den info, hjelp og støtte du trenger for å lykkes med din første såpe. 

Bare klikk på den gule  knappen for å lese mer og melde deg på! 

Nybegynnerkurs her