Bilde av bøker om såpelaging

Bøker om såpe: Hva har de på biblioteket?

Aug 08, 2022

Jeg har flere ganger blitt spurt om hva jeg mener om den og den boka om såpelaging, som oftest litt eldre bøker om temaet som finnes på biblioteket.

Da har jeg blitt svar skyldig, for jeg hadde ikke lest noen av dem! 😅

Min "såpeutdannelse" er kun via internett: Blogger, YouTube, Facebookgrupper, ebøker og e-klasser på video. (Og så hjelper det selvfølgelig at jeg har master og phd i relevante fag).

Så da jeg kom over noen bøker på biblioteket i Trondheim, måtte jeg sjekke disse. Seinere fikk jeg også søkt opp flere for å lese disse og anmelde for deg, kjære leser!

 

Av bøker på norsk er det disse jeg har fått tak i:

Hjemmelaget såpe med krydder, urter og dufter, av Torunn Ogden

Naturlig nok, av Maja Hattvang

Håndlaget såpe. En praktisk bok om hvordan du lager naturlig såpe, av Tatyana Hill (oversatt fra engelsk)

 

Av bøker på engelsk fant jeg denne:

Making soaps and scents, av Catherine Bardy.

 

Jeg vil poste innlegg om disse fremover, så følg med!

 

Men mens du venter på dette, kan jeg ta en ta en bonusanmeldelse av en såpebok som handler om såkalt smeltesåpe (også kjent som glyserinsåpe, melt and pour, M&P):

Såper på en helg, av Marie Andreassen og Lisa Jacobsen.

De andre handler om såpe laget fra bunnen av, mens denne er om såpelaging med ferdigkjøpt såpemasse som smeltes om og helles i former.

Jeg har liten erfaring med smeltesåpe, men ville gjerne se på denne siden mange som er interesserte i såpelaging starter med slik såpe. Det er enklere, føles tryggere og man trenger ikke spesielt utstyr.

Denne boka er skrevet i år 2000 og det sees på det estestiske. Sikkerhetsmessig er den heller ikke på topp; den anbefaler bruk av dufter i utrygge konsentrasjoner.

Dessuten brukes det tilsetninger som er bedervelige som blomster - disse vil ikke konserveres i smeltesåpe, men mugne når det blir vått. Dette er i motsetning til kaldprosessåpe, hvor en del slike tilsetninger (som havremel, urter, melk og lignende) konserveres av den høye pH'en og lave vannaktiviteten i såpa.

Jeg synes ikke den ga en veldig god innføring i hvordan man bruker smeltesåpe, og vil heller anbefale å se en video som denne:

Guide to Melt & Pour Soap Making

Alt i alt er dette en bok med noen søte ideer, mange rare forslag og generelt utdatert info og uttrykk.

I dag finnes det mange typer såpebaser å velge i: Alt fra baser med geitemelk eller aloe vera, baser som ikke svetter så mye i fuktig luft og palmeoljefrie baser, til ferdige baser for sjampo eller balsam!

Smeltesåpelaging har kommet langt siden år 2000, og denne boka er i mine øyne ikke verdt å kjøpe for å lære seg dette.

Låne på biblioteket? Kanskje - for inspirasjonens skyld i så fall, men ikke bruk dufter og tilsetninger som foreslått.

 

 

 

Alt du trenger for å lykkes

Vil du lage ekte såpe på din egen kjøkkenbenk? Med minikurset får du den info, hjelp og støtte du trenger for å lykkes med din første såpe. 

Bare klikk på den gule  knappen for å lese mer og melde deg på! 

Nybegynnerkurs her