Sjampobar av såpe

hygiene hår shampoo såpelaging såpestykker Aug 27, 2023
Noen vanlige spørsmål jeg får er om man kan bruke såpe i håret, og i så fall hvilke hensyn man bør ta. Er det egne oppskrifter på sjamposåpe, eller kan man tilpasse vanlig såpe til bruk i håret? I så fall, hva bør man tenke på og er det noen spesielle ingredienser som er bra? Bør man skylle med eddik eller noe annet etterpå?  
Så da Inger-Anne sendte epost med dette spørsmålet, tenkte jeg at du som leser her også burde få nytte av svaret 😄
"Hei
Har du tips eller kurs om heimelaga shampobar?
Mvh
Inger-Anne (..)"
 
 
 "Hei Inger-Anne,
Artig at du spør 😊
 
Kurs har jeg ikke, men noen tips likevel 😊  Først vil jeg si at å lage ekte såpe sjelden er lurt for håret. Til det er pH for høy, noe som kan skade hårstrukturen over tid.
 
Hår har et ytre lag som ser ut som små skjell (derav navnet skjellaget), og disse åpner seg ved høy pH. Når dette laget er åpent er håret både litt rart å ta på (kjennes grovere og tråere ut), og det er mye mer utsatt for skade. Det å senke pH med eddikvann eller andre sure løsninger kan hjelpe, men det er ikke lett å finne riktig pH - og uansett trenger håret de pleiende egenskapene fra balsam for å være sterkt og glatt.
 
Når det er sagt, vet jeg om mange som trives med å bruke såpe i håret. Noen sverger til den gode gamle Sunlight-såpa - den var brukt til hårvask før, men da vasket man jo håret betydelig sjeldnere. Andre bruker såper med lav overfetting så det ikke skal legge seg fett i hår og hodebunn, og synes håret blir sunt og fint. Det kan ha noe med hårstruktur, vannhardhet og andre faktorer å gjøre.
 
Likevel er det ikke å komme bort fra at mange synes det fungerer veldig dårlig. Jeg prøvde det en stund på meg og barna, og håret ble ikke fint - bare slitt etter en stund. 
 
Om du vil lage hjemme selv, er det jo både billigere (tror jeg) enn å kjøpe ferdige barer og du kan tilpasse etter dine ønsker. Det finnes både smelte"såpe"baser og råvarer å få kjøpt for å lage sjampobarer hjemme, og det trenger ikke være vanskelig 😊
 
Marie Rayma i Humblebee and me lager mange fantastiske oppskrifter med både skriftlig forklaring og på video (på engelsk). Her er hennes oppskrifter på sjampobarer. Det er nok den ressursen jeg vil anbefale når det kommer til dette.
 
Av ferdige baser er det Stephenson's jeg kjenner til, som kan kjøpes bla. her hos The Soapery. Det er som vanlig smeltesåpe, bare at det er syntetiske vaskestoffer (som i vanlig sjampo) og ikke lutbasert såpe.
 
Om du er sikker på at det er såpe du vil prøve ut, ville jeg laget den svært mild og hatt lav overfetting, samt inkludert en kelator (sitronsyre, eddik) i såpa som hjelper mot hardt vann.
 
Eller omvendt: Prøvd med en såpe av 80-100 % kokosolje og overfetting på minst 20 % for å mildne den. Da vil det ligger mye olje igjen i håret, som de med tørt hår kan synes fungerer bra.
 
Håper dette var nyttig 😄
 
Hanna Maja"

Alt du trenger for å lykkes

Vil du lage ekte såpe på din egen kjøkkenbenk? Med minikurset får du den info, hjelp og støtte du trenger for å lykkes med din første såpe. 

Bare klikk på den gule  knappen for å lese mer og melde deg på! 

Nybegynnerkurs her